Video Pe Youtube


Să începem prin a spune ce este Biblia. 

În primul rând, cuvântul Biblie vine din limba greacă și latină și înseamnă “Cărți”, sau o colecție de cărți. Pe scurt, Sfânta Biblie înseamnă o colecție Sfântă de Cărți. Biblia e împărțită în două părți diferite:

Vechiul Testament, care explică istoria dinaintea lui Isus și Noul Testament care explică istoria din timpul și dupa Isus Hristos.

Acum că am discutat ce este Biblia, haideți să vedem de ce cineva ar considera-o de încredere. Deci, Biblia are 66 de cărți, dar aceste cărți nu au fost scrise doar de un singur om. Unele au fost scrise de Moise, undele de către apostolul Pavel, unele de către ucenicii lui Isus.

Dar să vedem ce pretind unii dintre autori despre ce au scris. Luca a fost un doctor și un adept al lui Isus. El a scris una din cele 4 biografi ale lui Isus, adică una din cele 4 Evanghelii. Acestea sunt primele 4 cărți din Noul Testament, în caz că vrei să le citești.

Se numesc Matei, Marcu, Luca, Ioan. Poți să ghicești care a fost scrisă de Luca. Oricum, în capitolul 1, versetele 1-4 din Luca scrie:

“după cum ni le-au încredinţat cei ce le-au văzut cu ochii lor de la început şi au ajuns slujitori ai Cuvântului,

am găsit şi eu cu cale, preaalesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu de-amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârşia lor, să ţi le scriu în şir unele după altele,

ca să poţi cunoaşte astfel temeinicia învăţăturilor pe care le-ai primit prin viu grai.”

Petru, unul din ucenicii lui Isus, spune în cartea sa:

“În adevăr, v-am făcut cunoscut puterea şi venirea Domnului nostru Isus Hristos nu întemeindu-ne pe nişte basme meşteşugit alcătuite, ci ca unii care am văzut noi înşine, cu ochii noştri, mărirea Lui.” 2 Petru 1:16

Care e ideea? Ceea ce spun ei se bazează pe martori oculari, asta nu e o sursă din altă sursa, ci ceea ce citim este de la oameni care L-au vazut pe Isus Hristos, ei proclamă siguranță, chiar Petru a spus că asta nu este un basm, nu e o fantezie.

“Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos ca să înveţe, să mustre, să îndrepte, să dea înţelepciune în neprihănire,” 2 Timotei 3:16

Deci, toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu. Și ne poate corecta și ajuta să traim vieți bune.

2 Petru 1:21 spune: “…ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt.”

Deci ce înseamnă asta? Mulți oameni spun că Biblia – Cuvantul lui Dumnezeu nu este chiar asa grozav pentru că a fost scris de om. Aici spune că nicio profeție din Scriptură nu a venit de la om, dar “ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt.” (2 Petru 1:21)

Deci cine a scris Cuvantul lui Dumnezeu? Omul? Nu. Biblia spune că Dumnezeu a dat Duhul Său Sfant oamenilor care au scris Biblia.

Acum că știm că autorii afirmă că spun adevarul și că au fost martori oculari, să continuăm:

Un test pe care îl putem folosi pentru a vedea dacă autorii au spus adevărul este testul onestității:

Încearcă să vadă dacă autorii au scris materiale rușinoase despre ei înșiși. Dacă ar scrie ceva rușinos despre ei ar însemna că țineau mai mult la a spune adevărul, decât să scrie o biografie frumoasă despre ei. Dacă ar fi vrut să mintă despre Isus, nu ar fi avut sens să spună istorisiri rușinoase despre ei.

Dacă ar fi vrut să mintă, de ce să nu spună o minciună care îi face să arate bine?

Deci, Biblia consemnează ceva rușinos? Da.

Isus l-a numit pe Petru, Satano. (Matei 16:23) -Acesta nu e un nume bun-

În Grădina Ghetsimani, Isus spune ucenicilor Lui să se roage, după care Isus pleacă și când se întoarce îi găsește pe toți dormind. Îi trezește, le spune să stea treji și să se roage, dar aceștia adorm iar.

Dar de ce li s-a spus să stea treji?

Pentru că Isus a fost arestat chiar după asta. Și ce s-a întâmplat când erau înconjurați de soldați? Toți au fugit, dupa care Petru s-a lepădat de Isus de 3 ori, spunând că nici măcar nu Îl cunoaște, odată în fața unei fete. După care plânge, în timp ce ceilalți ucenici se ascund. În plus, înainte de asta, ucenicii dezbăteau care dintre ei e cel mai mare, în fața lui Isus.

Simte cineva material rușinos?

Deci, de ce e important aces material rușinos?

Pentru că toți uncenicii, cu excepția lui Ioan, au murit crud și îngrozitor pentru credința lor. Unii au fost crucificați, alții omorâți cu pietre, decapitați, aruncați în foc, spânzurați.

Și dacă acești ucenici ar fi mințit despre experiența lor cu Isus, de ce ar fi murit pentru o minciună? Tot ce trebuia să facă era să renunțe la credința lor, puteau să spună: “Bine, m-am înșelat, Isus nu este Dumnezeu.” Și nu ar mai fi fost omorâți. De ce au fost toți dornici să moară?

Asta imi arată că autorilor nu le păsa de ei, ci le păsa să spună adevărul.

 


 

Acum apare o altă întrebare: De unde știm că Biblia nu e ca jocul “telefonul american”?

De unde știm că ceea ce citim noi astăzi este la fel cu ce au scris autorii acum mii de ani?

Acest test “al telefonului” ne permite să vedem dacă documentele au ajuns la noi cu acuratețe. Ne uităm la un interval de timp. Intervalul de timp dintre scrierea originalului, de către autor, și scrierea primei copii.

Pe vremea aceea oamenii scriau scrisori unii altora, oamenii scriau de mână și copiau exact documentele originale, scrise de Pavel, Petru, Ioan etc. Aceste documente (originale și copii) se numeau manuscrise.

Cu cat intervalul de timp dintre original și copie este mai mic, cu atât este mai puțin spațiu pentru erori.

Deci, să ne uităm la niste documente dinafara Bibliei:

  • Plinius cel Tânăr a fost un istoric roman, iar intervalul de timp dintre manuscrisele sale originale și copiile, pe care le avem, este de 750 de ani.
  • Intervalul de timp pentru manuscrisele lui Cezar este de 1000 de ani.
  • Iar pentru lucrările lui Platon este de 1200 de ani.

Intervalul de timp pentru Noul Testament este de doar 50 de ani. Așa este, 50 de ani. Copiile Noului Testament pe care le avem sunt la 50 de ani de Isus.

Prima biografie a lui Alexandru cel Mare, pe care o avem, este după 400 de ani de la viața acestuia. Dar nimeni nu pune la îndoială existența sa. În timp ce avem 4 biografii ale lui Isus la 50 de ani după El, și unii au o problemă cu El.

Dovezile pe care le avem despre Isus cu ușurință depășesc dovezile oricărei personalități istorice. Dacă nu credem în dovezile despre Isus, atunci trebuie să aruncăm toate dovezile istoriei antice despre Cezar, Platon, Alexandru cel Mare și restul.

Acum să vedem câte manuscrise ale Noului Testament avem. 

Deci vrem multe manuscrise nu? Cu cât avem mai multe mansucrise cu atât avem mai multe dovezi și șanse să ajungem la original.

  • Să ne uităm mai întâi la Cezar: Tot ce știm despre Cezar (contemporan cu Isus) este scris în 10 manuscrise.
  • Acum să ne uităm la lucrarile lui Platon: totul scris in 7 manuscrise.
  • Tot ce știm despre Tacit, unul dintre cei mai
    importanți istorici romani este în 20 manuscrise.

Acum să ne uităm la numarul manuscriselor Noului Testament. Să ghicim câte sunt.

Corect! 24 633 manuscrise, și încă numărul crește.

Acum haideți să vedem care document istoric este pe locul 2 la numărul de manuscrise:

Este Iliada, de Homer. Aceasta are cam 643 manuscrise. Este destul de aproape de locul 1, doar cu 24 000 mai puține. (Fiind sarcastic)

Tot ce știm despre Cezar este în 10 mansucrise și nimeni nu pune la îndoială ce a spus sau ce a făcut, nimeni nu-l pune la îndoială pe Platon sau pe Tacit. Dar dintr-un motiv anume, mulți oameni sunt împotriva Bibliei, cu toate că are cele mai multe dovezi și manuscrise, cu mult.

 


 

Acum că am parcurs testul onestitații și al “telefonului”, să ne uităm la testul colaborării.

Acest test întreabă dacă alte surse istorice confirmă sau refuză mărturia Bibliei. Deci să ne uităm la scriitori (din perioada aceea), dinafara Bibliei, care au vorbit despre Isus.

În 150 de ani de la moartea lui Isus, sunt 9 surse (nu creștine) care Îl menționează pe Isus, plus alte 33 surse creștine. Deci, în total, 42 de surse, dinafara Bibliei, care vorbesc despre Isus.

Tiberius Cezar, împăratul roman din timpul lui Isus are doar 10 surse care îl menționează, în 150 de ani de la viața sa.

Isus are de 4 ori mai multe referințe istorice care vorbesc despre El.

Deci, chiar dacă nu luăm în considerare Biblia, putem ști din alte surse că Isus a trăit, că oamenii credeau că El este Mântuitorul, că I se închinau ca fiind Dumnezeu, că a facut minuni și că a murit crucificat în timpul lui Pilat din Pont, că a fost îngropat, că a înviat a treia zi și că s-a arătat înaintea ucenicilor Săi, că s-a înălțat la cer și că într-o zi se va întoarce iar.


Vezi tu, mulți oameni spun că Biblia e doar o carte, ei cred că e doar o carte religioasă fără sens, pentru oameni destul de religioși ca să o creadă. Dar asta nu este adevărat. Nu e doar o carte, este o Scrisoare, O Scrisoare de iubire pe care Dumnezeu a dat-o pentru a atinge inimile celor de aici (de pe Pământ). Pentru ca ei să poată să Îl cunoască.

“Dar Dumnezeu Îşi arată dragostea faţă de noi prin  faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi.” Romani 5:8

“Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Şi-a dat viaţa pentru noi;…” 1 Iaon 3:16

Biblia ne spune că Dumnezeu ne iubește. Și cum știm asta? Uitându-ne la crucea lui Isus.

Noi suntem păcătoși și merităm să murim, dar Isus a murit pentru ca noi să putem petrece eternitatea cu El

Am trecut prin testul onestității, cel al “telefonului” și cel al colaborării, Biblia a trecut testele.

Și Dumnezeu ne vorbește prin cuvântul Său. Adevărata întrebare este: tu o să Îl asculți?

Biblia este mai mult decât o simplă carte. Este Cuvântul Lui Dumnezeu și El vrea să iți spună cât de mult te iubește.

De ce ar trebui să crezi Biblia? Pentru că este de încredere, are dovezi, a fost dovedită și arată adevărul. Și adevărul este că Dumnezeu te iubește și trebuia să iți spună cumva.

 


 

Încrederea Bibliei este un subiect mare și nu aveam cum să îl cuprind pe tot într-un video pe Youtube. Deci, poți vedea sursele acestea care m-au ajutat în facerea video-ului (în descriere).Acest mesaj nu imi apartine, nici acest video.
This message does not belong to me, neither this video.

This message is from the video: Vizioneaza Video-ul pe Youtube
Acest mesaj este din video-ul: Vizioneaza Video-ul pe Youtube

The translation is not fully accurate.
Traducerea nu este perfecta.

I do not have any ads on this video so i do not make any money.
Nu am nici o reclama pe acest video deci nu fac niciun ban.

 

original video: https://www.youtube.com/watch?v=XtNcbu5oHQU

Special thanks to Impact Video Ministries

Impact Video Ministries Youtube channel

Alte surse:
http://seanmcdowell.org/
“On Guard” by William Lane Craig
“The Case for Christ” by Lee Strobel

SPECIAL THANKS:
Jesus Christ, Ms. Lori, Rachel S., Mr. Graham, Pastor Abraham

 


 

Domnul Isus Hristos fie laudat! Amin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s